关于汪扬教授、史少云教授来我院做学术报告的通知

发布时间:2017-12-24浏览次数:155

12月25日上午9:00在理学楼231将有两场学术报告,欢迎各位老师和学生参加,下面是报告简介。

报告题目: Can Mathematics Solve Mysteries in Literature?

报告时间:9:00-10:00

摘要:There have been no shortages of controversies in literature, from old questions such as whether Cao Xueqin wrote all 120 chapters of Dreams of Red Chamber, widely known as the greatest work of Chinese literature, to new questions such as whether Obama actually wrote his autobiography Dreams From My Father. For mathematicians, it is interesting to ask whether mathematics can be used to settle these controversies. In this talk, I will give an overview on how mathematics can be applied to analyze the style of an author and the related field of study called stylometry. I will show that mathematics can be used to almost definitively settle many such controversies.

报告人:汪扬教授

报告人简介:汪扬教授,哈佛大学博士,香港科技大学理学院院长,香港科技大学大数据研究所的三位重要成员之一,成功为科大争取得一笔慷慨的捐款(1百万美元)成立了大数据生物智能实验室。研究兴趣涵盖了纯数学及跨学科数学两大范畴,主要研究领域包括小波分析,拼接问题,分形几何,数字信号处理,模拟数字转换,供应链管理等,发表超过100篇研究论文,很多论文刊登于顶尖的科学期刊。获得多项美国国家科学基金会,美国空军科学研究处和香港研究资助局的资助,担任Journal of Fourier Analysis and Applications等四个个国际学术期刊的副主编。

报告题目:Quantized vortex dynamics and interaction patterns based on the reduced dynamical law of Ginzburg-Landau equation

报告时间:10:00-11:00

报告人:史少云教授

报告人简介:吉林大学数学学院副院长,主要从事微分方程的可积性、微分Galois理论及非线性系统的复杂性等方面的研究,发表论文40余篇,承担了包括国家自然科学基金面上项目和国家973项目等多项省部级以上项目;获得教育部高等学校自然科学奖一等奖、吉林省科学技术进步奖一等奖、宝钢优秀教师奖和吉林省优秀教学成果奖一等奖,入选吉林省长白山学者特聘教授、教育部新世纪优秀人才支持计划和吉林省高校首批学科领军教授,获得吉林省第十三批有突出贡献的中青年专业技术人才、长春市第五批有突出贡献专家和吉林省优秀博士论文指导教师等荣誉称号,是国家级精品资源共享课《常微分方程》的负责人。